ktirio-skitso

A- A A+

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καλαμάτα

IMG-495d5c5bd035d671e86c01293c9afb63-VΣτο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο "Κάστρα οι φρουροί της Ελλάδας...... Αναδρομή στο παρελθόν με θέα ένα κάστρο" το σχολείο πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη από 3 Απριλίου 2024 έως και 5 Απριλίου 2024 με ομάδα 27 μαθητών και μαθητριών και τις καθηγήτριες Παπατριανταφύλλου Χριστίνα, Κοκκίνη Ταξιαρχούλα, Βασιλείου Μαρία, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Ημέρα Πρώτη
Μία ημέρα γεμάτη από ιστορία, εμπειρίες, χρώματα, άνοιξη!
Επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη σε έναν μεγαλειώδη αρχαιολογικό χώρο. Ο Πέτρος Θέμελης και η ομάδα του στην πραγματικότητα ζωντάνεψαν μία ολόκληρη πόλη. Ανάμεσα σε αυτά που είδαμε ήταν, μεταξύ άλλων, το Θέατρο, τα ιερά της Αγοράς, το Ασκληπείο, το λουτρό, το βουλευτήριο, το εκκλησιαστήριο, μία αστική έπαυλη, το γυμνάσιο, η Παλαίστρα και το Μαυσωλείο. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το κορυφαίο σημείο αναφοράς στην πόλη της Καλαμάτας το θρυλικό μεσαιωνικό «κάστρο της πριγκίπισσας Ιζαμπώ», με πανοραμική θέα σε όλη την πόλη. Περπατήσαμε την Παλιά Πόλη στους πρόποδες του Κάστρου,είδαμε τη Μητρόπολη ,Παναγία της Υπαπάντης (1873), το 12ου αιώνα Μοναστήρι Καλογραίων με το φημισμένο εργαστήριο ύφανσης μεταξιού και τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (13ος αι.). Το Δημοτικό Σιδηροδρομικό Πάρκο Καλαμάτας , ένα υπαίθριο μουσείο, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, όπου συναντάμε ατμάμαξες, επιβατικά φορτηγά και διαφόρων τύπων φορτηγά οχήματα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο όπου η σημαντική συλλογή του μουσείου αναπτύσσεται σύμφωνα με την παλιά γεωγραφική διαίρεση του νομού σε τέσσερις επαρχίες, Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας.


Ημέρα Δεύτερη
Δεν είχε κάτι να ζηλέψει από την πρώτη...
Επισκεφτήκαμε την Αρεόπολη πρωτεύουσα της Μέσα Μάνης και ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της ευρύτερης περιοχής , έναν καλοδιατηρημένο οικισμό με πέτρινα σοκάκια που φέρουν ζωντανά τα ίχνη της αίγλης του παρελθόντος, καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα, και πετρόχτιστους ξενώνες. Κέντρο του χωριού η μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Περπατήσαμε στο παραδοσιακό κομμάτι του οικισμού και θαυμάσαμε τους πύργους (ξεχωρίζουν του Στυλιανού Μαυρομιχάλη, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, του Μπαρελάκου και του Πικουλάκη). Επισκεφτήκαμε το Λιμένι, επίνειο της Aρεόπολης ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Λακωνικής Μάνης θαυμάσαμε το Παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα του που μαρτυρά την αίγλη της εποχής Η ημέρα μας έκλεισε με επίσκεψη στην Καρδαμύλη. Πετρόκτιστα σοκάκια, σπίτια που μοιάζουν με μικρογραφίες πύργων, ανθισμένες αυλές με κόκκινα γεράνια, σημεία με ειδυλλιακή θέα


Ημέρα Τρίτη
Περπατώντας σε άλλα μονοπάτια...
H ημέρα μας ξεκίνησε με επίσκεψη στο κάστρο της Κορώνης . Είναι το μοναδικό που κατοικείται μέχρι σήμερα, ενώ υπήρξε ένα από τα καλύτερα οχυρωμένα και ισχυρότερα της Πελοποννήσου .Περπατήσαμε τα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις αρχοντικές κατοικίες είναι στοιχεία που κάνουν τις βόλτες στο χωριό μοναδικές. Το λιμάνι με τα παραδοσιακά καΐκια δίνει το δικό του χρώμα στο τοπίο Η επόμενη στάση μας ήταν στη Μεθώνη. Θαυμάσαμε το Ενετικό κάστρο, ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου με το Μπούρτζι του, έναν πανέμορφο οκταγωνικό πύργο πάνω στην θάλασσα. Στο «στεριανό», κυρίως τμήμα του κάστρου είδαμε τις γιγάντιες πύλες του, το γρανιτένιο κίονα που είναι γνωστός ως «στήλη του Μοροζίνι», τα τουρκικά λουτρά την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Τελευταία μας στάση η Πύλος, το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Πελοποννήσου. Το Παλαιόκαστρο, το Νιόκαστρο,η πλατεία των Τριών Ναυάρχων στο κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα της νήσου Σφακτηρίας δημιούργησαν μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα για να κλείσει όμορφα η τριήμερη επίσκεψή μας.