ktirio-skitso

Εορτασμός Ημέρας Γαλλοφωνίας 2024

123Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) οι μαθητές του Γυμνασίου Παναιτωλίου μελετούν τη ζωή και το έργο του Guillaume Apolinnaire και συγκεκριμένα τα αντιπροσωπευτικά της ποίησής του καλλιγράμματα.
Ο Guillaume Apollinaire, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1880 και πέθανε στο Παρίσι το 1918. Από τους δημιουργούς της Σχολής του Παρισιού, ποιητής πρωτοποριακός της Ειρήνης και του Πολέμου, πρόδρομος του σουρεαλισμού, στενός φίλος του Πικασό και απολογητής του κυβισμού και όλων των νέων ρευμάτων της Τέχνης, παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο διάσημος εκπρόσωπος μιας εποχής που είχε σαν μέλημά της την ανανέωση του ποιητικού λόγου και της καλλιτεχνικής δημιουργίας
Αν και δεν βραβεύθηκε ποτέ όσο ζούσε, ο Apollinaire θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ποιητές του 20ού αιώνα. Έλαβε μέρος σε όλα τα κινήματα της γαλλικής αβάν-γκαρντ των αρχών του 20ού αιώνα και ήταν εμβληματική φιγούρα της μποέμ ζωής του Παρισιού.
Το έργο του παρουσιάζει έντονη πολυμορφία. Τα ποιητικά του έργα επηρεασμένα εν μέρει από τον Συμβολισμό, αντιπαραβάλλουν το παλιό και το καινούργιο, συνδυάζοντας παραδοσιακές φόρμες με μοντέρνες τεχνικές. Το έργο του θεωρείται ακόμα πρόδρομο του σουρεαλισμού.
Τα ποιήματά του παρουσιάζουν ιδιόμορφη χρήση των σημείων στίξης, ενώ με τα «Καλλιγράμματα» εισάγει ένα νέο είδος ποίησης στο οποίο συμβάλλει και η τυπογραφία και το γραφιστικό στήσιμο της σελίδας.
Τα καλλιγράμματα είναι ποιήματα στα οποία οι λέξεις τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργείται ένα σχήμα (σχηματική ποίηση) που να απεικονίζει το νόημα του ποιήματος. Χαρακτηριστικά του είδους είναι η απουσία σημείων στίξης και η ελευθερία στη διάταξη των λέξεων. Η εικόνα αποδίδει το νόημα του ποιήματος («οπτική» ποίηση).
Οι μαθητές μας, εμπνέονται από τη σχηματική ποίηση και δημιουργούν τα δικά τους καλλιγράμματα, που μπορείτε να δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο

Επιμέλεια: Ρία Κοκκίνη, ΠΕ 05

Αποτελέσματα ΚΠΓ περιόδου Μαΐου 2023 στα Γαλλικά

123

Το Γυμνάσιο Παναιτωλίου συμμετείχε και φέτος στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, στο Α' επίπεδο της γαλλικής γλώσσας.
Συγκεκριμένα, στην εξεταστική περίοδο Μαΐου 2023 συμμετείχαν οι μαθήτριες: Καραγιάννη Χρυσοβαλάντω, Κουτσιαύτη Σπυριδούλα και Παπαρίζου Παναγιώτα, μαθήτριες της Γ΄Τάξης, οι οποίες έλαβαν το επίπεδο Α2, με πολύ καλές επιδόσεις! Συγχαίρουμε τις μαθήτριές μας και τους ευχόμαστε και εις ανώτερα!
Το ΚΠγ, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, μπορεί να υλοποιηθεί στο δημόσιο σχολείο και να έχει συνέχεια στο λύκειο. Να συγχαρούμε λοιπόν και την περσινή μας μαθήτρια Στραβομύτη Χρυσούλα, η οποία αφού έλαβε το Α2 μέσω του γυμνασίου μας, συνέχισε για το επίπεδο Β1 στην Α' λυκείου, το οποίο έλαβε με άριστη μάλιστα βαθμολογία.

(Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κοκκίνη Ρία, ΠΕ 05)

Αποτελέσματα ΚΠΓ περιόδου Μαΐου 2022 στα Γαλλικα

girls

Συγχαίρουμε τις μαθήτριές μας Ζυγούρη Αγγελική, Στραβομύτη Χρυσούλα, Τσίτσικα Θεοφανία και Ψειμάδα Μελίνα, για την επιτυχία τους στο Α' επίπεδο (βασική γνώση) του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, περιόδου Μαΐου 2022

Η προετοιμασία των μαθητριών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος υπό την καθοδήγησης της καθηγήτριας Γαλλικής Γλώσσας κ. Κοκκίνη Ταξιαρχούλας και ενισχύθηκε με μία ώρα εβδομαδιαίως τους τελευταίους μήνες.

Περισσότερα...