ktirio-skitso

Εκπαιδευτικές Διαδρομές μετά το Γυμνάσιο

20230525 102257

 Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης «Η δημόσια εκπαίδευση μετά το Γυμνάσιο Σχολική διαρροή - φοίτηση» οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί του μαθήματος Εργαστήρια Δεξιοτήτων Νίκος Βάρσος-ΠΕ11, Ταξιαρχούλα Κοκκίνη-ΠΕ05 και οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, διοργάνωσαν Ημέρα Σταδιοδρομίας με θέμα «Εκπαιδευτικές Διαδρομές μετά το Γυμνάσιο»

 Εισηγήσεις Ημέρας Σταδιοδρομίας:

 

   «Σχεδιασμός Σταδιοδρομίας και Λήψη Αποφάσεων» - Νίκος Βάρσος, Διευθυντής Γυμνασίου Παναιτωλίου

  • «Μετά το Γυμνάσιο τι;» - Σπύρος Τριανταφύλλης, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στο Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό
  • «Γνωρίζω το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ)» – Σπυριδούλα Ζή, Ελένη Μαγουλιάνου, εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ Καινουργίου
  • «Γνωρίζω τις Επαγγελματικές σχολές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ)» - Ελένη Πασσά, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Εικονική Επιχείρηση: Από την θεωρία στην πράξη

thessal-frontΤο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Θεραπευτικά Σαπούνια που προστατεύουν την Τριχωνίδα μας" που υλοποιήθηκε στο σχολείο μας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17 με την παραγωγή ιδιαίτερα όμορφων και αρωματικών των σαπουνιών,  έδωσε την ευκαιρία στους υπόλοιπους μαθητές της Γ' τάξης να πειραματιστούν με την επιχειρηματικότητα, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση: Από την θεωρία στην πράξη».

Συμμετείχαν στην συσκευασία "του προϊόντος", ανέλαβαν την προώθηση, και την πώληση. Έμαθαν τα βασικά τμήματα μιας επιχείρησης, στοιχειώδη λογιστική σκέψη, προβληματίστηκαν για την έννοια του κόστους και του κέρδους στην πράξη. Διέθεσαν τα Θεραπευτικά Σαπούνια σε δράσεις προώθησης και σε εκδηλώσεις του σχολείου, ενημέρωσαν για το προϊόν την τοπική κοινωνία, επισκέφθηκαν τα γειτονικά Δημοτικά σχολεία και "διαφήμισαν" τα χαρακτηριστικά τους. Συνεργάστηκαν με την Ένωση Γυναικών Παναιτωλίου και στην εκδήλωση Κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ενωσης παρουσίασαν στο κοινό με γνώση, θάρρος και ευγένεια την επιχειρηματική δράση.

Η επικοινωνία με επιχειρηματίες ήταν σημαντικός τομέας του εκπαιδευτικού προγράμματος. Ο κ. Φώτης Κωστούλας, πρόεδρος ΠΑΕ Παναιτωλικός, ο οποίος υπήρξε και εμπνευστής για τους καθηγητές του προγράμματος, έκανε μάθημα επιχειρηματικότητας και συζήτησε με τους μαθητές, ανέλυσε την επισειρηματική τους σκέψη αλλά και τα σημαντικά βήματα του καινοτόμου επιχειρηματία. Ο κ. Λουκάς Ντζούρβας,  ιδιοκτήτης Βιολογικού Ελαιτριβείου, παρουσίασε την επιχειρηματική δράση την σχετική με το ελαιόλαδο και την οικολογική διάσταση της σχετικής επιχειρηματικότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ένα τριήμερο ταξίδι στην Θεσσαλονίκη. Ο Συνεταιρισμος Καλλιεργητών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, η Ροτόντα, ο επιβλητικός ναός του Αγίου Δημητρίου, ο Λευκός Πύργος, η Νέα Παραλία, τα Ρωμαϊκά τείχη, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βεργίνας ήταν μερικοί απο τους προορισμούς του τριημέρου. Ιστορία, εμπόριο, αρχιτεκτονική, καινοτομία, γεωπονική, επιχειρηματικότητα, διαφήμιση, επαγγελματικός προσανατολισμός ήταν τα θεματικά πεδία στα οποία εντρύφησαν με βιωματικό τρόπο οι μαθητές. Για την υλοποίησή του ταξιδιού αξιοποιήθηκαν τα έσοδα της διάθεσης των σαπουνιών, οικομική συμβολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των οικογενειών.

Κατά την διάρκεια των 7 μηνών εργασίας στο πρόγραμμα, πάντα μετά το τέλος των μαθημάτων, οι μαθητές γνώρισαν την αγορά, τις δυσκολίες της, την ικανοποίηση της πώλησης και της παραγωγής. Ταξίδεψαν, επικοινώνησαν, γνώρισαν και γνωρίστηκαν. Άνοιξαν τους ορίζοντές τους απολαμβάνοντας τα αγαθά της εργασίας τους.

Υπεύθυνοι για για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος οι κ. Πανουκλιάς Γιώργος και κ. Μαργάρα Θεοδώρα.

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: