ktirio-skitso

A- A A+

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Στρασβούργο

20230208 104156

Το Γυμνάσιο Παναιτωλίου και το Γενικό Λύκειο Παναιτωλίου, ως συνεργαζόμενα σχολεία, πραγματοποίησαν μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο του Στρασβούργου (Γαλλία), από τις 6/2/2023 έως και τις 10/02/2023.
Κοινή πεποίθηση και των δύο σχολείων είναι πως οι εκπαιδευτικές εκδρομές τέτοιου τύπου, και κυρίως οι εκδρομές στο εξωτερικό, αποτελούν μία ανεπανάληπτη εμπειρία αλλά και τεράστιο όφελος για τους μαθητές
Η επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο περιλάμβανε ενημέρωση και ξενάγηση στους χώρους του Ευρωκοινοβουλίου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις αρχές και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως φωνή των πολιτών της ΕΕ, και είχαν την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν την επιρροή του στην Ευρώπη, στον κόσμο και ειδικότερα στην καθημερινή τους ζωή.
Είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε τους στόχους της και ήταν για τα παιδιά μία εμπειρία που θα διευρύνει τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, θα καλλιεργήσει τη συνείδησή τους ως μελλοντικών Ευρωπαίων ενεργών πολιτών και θα έχει γενικά επίδραση στην προσωπικότητά τους.
Κατά τη διάρκεια όμως αυτού του ταξιδιού τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν και από τις άλλες εκπαιδευτικές επισκέψεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις. Αρχικός σταθμός της εκδρομής μας ήταν το Σαφχάουζεν (σύνορα Ελβετίας-Γερμανίας) και οι εντυπωσιακοί Καταρράκτες του Ρήνου, μέσα στο καταπράσινο Αλπικό τοπίο .Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Φράιμπουργκ της Γερμανίας και το ιστορικό κέντρο της πόλης, το γεμάτο από πολιτισμό και ιστορία. Θαύμασαν τον περίφημο καθεδρικό ναό και το πανεπιστήμιο της πόλης που την είσοδό του κοσμούν τα αγάλματα του Αριστοτέλη και του Ομήρου.
Επισκέφτηκαν τα παραμυθένια χωριά της Αλσατίας Ρικβίρ και Ριμπωβιλέ με τα πολύχρωμα σπίτια, τα μεσαιωνικά τείχη και τις γοτθικές εκκλησίες και τη γραφική πόλη Κολμάρ,που διαθέτει πλούσια μνημεία, μεσαιωνική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και την περίφημη Μικρή της Βενετία.

Γνώρισαν την ιστορική πόλη του Στρασβούργου, μία πόλη από τις γραφικότερες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης, υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ".Επισκέφτηκαν την πλατεία Γουτεμβέργιου και τον καθεδρικό ναό Notre Dame με το αστρονομικό ρολόι. Ανακάλυψαν τις ομορφιές της πόλης με μια κρουαζιέρα με το ποταμόπλοιο στα κανάλια και τον ποταμό Ιλ. Γνώρισαν έτσι όλο το ιστορικό κέντρο και απόλαυσαν πανοραμικά τα κτίρια της διάσημης συνοικίας Petite France, τα παραδοσιακά σπίτια, τις γέφυρες αλλά και τα εντυπωσιακά υπερσύγχρονα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εκπαιδευτική μας επίσκεψη συνεχίστηκε με περιήγηση στο μαγευτικό, Μπάντεν-Μπάντεν, την περίφημη, καταπράσινη λουτρόπολη της Γερμανίας, αλλά και στην Χαϊδελβέργη με το ιστορικό Πανεπιστήμιο, ένα από τα αρχαιότερα της Ευρώπης. Οι μαθητές μας περπάτησαν στο μεγαλύτερο πεζόδρομο της Γερμανίας και θαύμασαν το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης.
Χαϊδελβέργη
Τελευταίος μας προορισμός μας ήταν, η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, η Ζυρίχη, η πόλη με το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως. Περπατήσαμε στη Μπανχόφστρασε (Bahnhofstrasse) η οποία συγκαταλέγεται στους πιο ακριβούς δρόμους του κόσμου. Οι μαθητές μας θαύμασαν το ιστορικό κέντρο της Ζυρίχης, περιπλανήθηκαν σε μερικούς από τους ωραιότερους αναγεννησιακούς δρόμους στην Ευρώπης, είδαν τις περήφανες ρωμαϊκές εκκλησίες που υψώνονται πάνω από τα νερά του Λιμάτ όπως και την εκκλησία Αγ. Πέτρου με το μεγαλύτερο ρολόι της Ευρώπης, την Όπερα της Ζυρίχης και δοκίμασαν τις πιο νόστιμες σοκολάτες του κόσμου.
Οι καθηγητές και μαθητές επέστρεψαν πλούσιοι σε εμπειρίες, γεμάτοι από εικόνες. Επέστρεψαν καλύτεροι και διαφορετικοί. Κι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο που τους πρόσφερε άλλο ένα ταξίδι στον κόσμο.
Συμμετείχαν 42 μαθητές (22 του Γυμνασίου και 20 του Λυκείου) τους οποίους συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί: Ανδρώνη Σπυριδούλα, Θεολόγος ( αρχηγός της εκδρομής), Παπαχρήστου Ελευθερία, Φιλόλογος, Μπεκούλης Χρήστος, Φυσικής Αγωγής, Παρμάκη Κωνσταντίνα, Φιλόλογος, Σαρδέλης Αθανάσιος, Φιλόλογος ( Δ/ντής ΓΕ.Λ. Παναιτωλίου).